Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Haziran ayının sonuçları açıklandı. Haziran'da çalışma gün sayısının normalleşmesi ile sektörde hareketlenme kaydedilirken, senenin geri kalanına ilişkin beklentilerdeki zayıflama dikkatleri çekti.
Bileşik Endeks Haziran 2022'de sınırlı ölçüde gerileme kaydetti. Faaliyetlerdeki hareketlenme Bileşik Endeks’i desteklerken, güven ve beklentilerdeki zayıflama endekste düşüş getirdi. Mayıs ayı sonrası sınırlı ölçüde gerileme yaşanan Bileşik Endeks, Haziran 2022'de 0,05 puanlık düşüşle 74,76 puana geriledi.
İnşaat malzemeleri sanayisinde yüksek mevsimin olumlu katkısı ve çalışma gün sayısının önceki aya göre yükselmesi faaliyetleri önemli oranda artırdı. Bu süreçte iç ve dış talepte artışlar yaşanırken, yüksek enflasyon ve maliyetlerin sınırlayıcı etkisi zayıf oldu.
Mayıs 202'de çalışma günü sayısının azalmasıyla durağanlaşan Faaliyet Endeksi Haziran'da sıçrama sergiledi. Yüksek sezonun da etkisiyle tüm faaliyet gruplarında artışlar kaydedilirken, iç ve dış talepteki hareketlilik endekse büyük katkı sundu. Yurtiçi satışlara ek olarak, ihracat tarafında da artış yaşandı. Çalışma gün sayısındaki normalleşmeyle beraber, yükselen iç ve dış talep üretimi de artırdı. Cirolar tarafında bir bölümü enflasyon kaynaklı yüksek artışlar kaydedildi. Olumsuz ekonomik gelişmelere karşın, iç ve dış talepteki hareketlilik devam ediyor.
Gvüen endeksi ise Haziran'da da sınırlı düşüş kaydederek, bir önceki aya göre 0.63 puanlık bir gerileme gösterdi. Bu şekilde Gvüen Endeksi senenin ilk yarısında kırılgan ve zayıf oldu. Faaliyetlerdeki hareketlenmeye karşın, yeni bir ekonomik model denenmesi, Rusya ve Ukrayna savaşı ve ekonomik unsurlar sebebiyle güven kaybı da devam etti. Aynı zamanda ihracat pazarlarında uzun süre sonra başlayan yavaşlama tedirginliği güvenin zayıflamasına neden olan unsurlar arasında yer aldı.
Bu süreçte Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde sınırlı ölçüde gerileme kaydedildi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde ise güven sınırlı gerilemeler yaşandı. Yurtiçi pazarlarda güven seviyesi sınırlı ölçüde düşerken, ihracat pazarlarına olan güven seviyesi de uzun süre sonra gerileme kaydetti.
Ekonomiye ait alt göstergelerde gerileme yaşanırken, sektöre ilişkin göstergelerde de düşüşler sürdü. İç ve dış siparişlerdeki düşüşler beklentilerin zayıflamasına neden oldu. Beklenti Endeksi Haziran 2022'de de düşüşüne devam etti ve bir önceki aya göre 1,1 puan gerileme kaydetti.
Bu süreçte Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüşler yaşandı. Yüksek maliyetler, yüksek sezona rağmen iç pazar siparişlerinin sınırlanmasına neden oldu. Gelecek üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişler de sınırlı ölçüde geriledi.